Hayvanât Nedir?
Bizler, Osmanlı İmparatorluğu'nun kapsadığı coğrafyaları çalışan akademisyenleri bir araya getiriyor ve iş birliği ile bilgi paylaşımını destekliyoruz. İnsan olmayan hayvanlar hakkındaki her türlü çalışmanın görünürlüğünü artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca, insan-hayvan ilişkilerinin ve etkileşimlerinin farklı bağlamlardaki dönüşümlerini anlamaya yardımcı olarak, daha eşitlikçi bir geçmiş ve geleceğin inşasına hizmet ediyoruz.
Biz bir Tarih Ağıyız ama Nasıl?
Hayvan tarihi üzerine bir akademik ağ kurma fikri, 2023 yılının güz döneminde ortaya çıktı. Santral İstanbul kampüsünün E2 binasının koridorlarında bu konuyu kendi aramızda konuşurken, birkaç ay içinde Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden yüzlerce insana rahatça ulaşabileceğimizi hiç tahmin edemezdik.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Gündoğdu, Araştırma Görevlisi İbrahim Can Usta ve son sınıf öğrencisi Ege Günalp ile birlikte, yine Bilgi Tarih mezunu olan Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü yüksek lisans öğrencisi Deniz İnce kafa kafaya verdik ve ağ için çalışmalara başladık.
"Hayvanât" mı?!
Evet! Aslında “Hayvanât” adı yorucu beyin fırtınalarının ürünü olarak ortaya çıktı. Hazırlıkları büyük heyecanla karşılayan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nde “Hayvanât” gibi kulağa kaba gelen bir sözcüğün üniversite uzantılı e-posta adresi ve internet sitesi alacak olması da elbette bitmeyen şakalara ve gülüşmelere de neden oldu.
Üniversitenin herkeste sempati uyandıran bu yeni girişimi dekanımız Pınar Uyan Semerci’nin de desteğiyle Aralık 2023’te bir araştırma grubu olarak resmen tanındı.
28 Mart 2024
Tanıtım Toplantımız
Akademik e-posta gruplarında dolaşan toplantı duyurusu bizi birkaç hafta içinde Türkiye’nin farklı üniversitelerini ve farklı akademik disiplinleri temsil eden onlarca araştırmacıyla tanıştırdı. Bu ilgi, Türkiye’de hayvan tarihi konulu bir akademik ağa gereksinim olduğunun göstergesinden başka bir şey olamazdı.
hayvanât.bilgi.org.tr
Tarık Kavaz’ın rehberliğinde başlayıp Deniz ve Ege’nin meraklı denemeleriyle ilerleyen internet sitesi hazırlıklarımız Özgür Taylan Çelik’in devreye girmesiyle daha önce düşleyemeyeceğimiz bir niteliğe kavuştu. Sayısız yazışmayı, toplantıyı ve birbirinden eğlenceli kullanılabilirlik testlerini içeren uzun bir sürecin ardından sevgili dostumuz Taylan’ın aylar süren büyük emeği Hayvanât’a bugünkü kendine has çehresini sundu.
İlk adımımızdan beri bu yolda bizimle yürüyen Deniz Dölek Sever, Dilara Turan, Eylül Alnıaçık Özyer, Mine Yıldırım, Nihan Ketrez, Özlem Güçlü, Seda Şenvarıcı, Sibel Yardımcı, Zeynep Talay Turner, İnci Bilgin Tekin ve daha nice hocamızın ve katılımcımızın adlarını saymazsak olmaz...
Tanışma toplantısına hakim olan enerji ve çeşitlilik Hayvanât’ın ilk adımının başarısını müjdeliyordu.
Logomuzun Hikayesi
Türkiye’nin ilk akademik hayvan tarihi ağını nasıl bir logo temsil edecekti?
Üniversitenin pazarlama biriminin ve Ezgi Demirci’nin önerdiği onlarca yaratıcı logo alternatifinin büyük bölümü ağın adını ya da belli bir hayvan figürünü öne çıkarıyordu.
Ancak Evreka Anımız Bu Logoydu
Ekibin onlarca seçenek içinden şu an kullanımda olan logoyu seçmesi hiç de kolay olmadı. Uzun toplantılar sonunda seçilen logodaki iki soyut figür insan-hayvan etkileşimiyle birlikte bu etkileşimin esnekliğini de oldukça yaratıcı bir biçimde yansıtıyordu.
Sonrasında ise Taylan'ın ufak dokunuşlarıyla güncellenen yeni logomuz, artık içerik tasarlarken aklımızda bulunduracağımız kapsamlı bir tasarım sistemini bize verdi. Bu sistem, hem logomuzun standardizasyonunu sağlayacak hem de içerik oluşturma süreçlerimizi daha verimli ve tutarlı hale getirecek.
Kaynaklar Ortak Çabamızdır
Hatice Koç
Aybüke Baran
Emelnur Ketencioğlu
Bir ağ olarak Hayvanât’ı biçimlendiren en önemli kaynaklardan biri öğrencilerin çabaları oldu. Araştırmacıların başvuracağı interaktif veri tabanı yüzlerce sayfalık kaynakçaları tarayan Hatice Koç’un ve Aybüke Baran’ın titiz çalışmasının üstüne inşa edildi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sunulan HIST 413: Hayvanlar ve Çevre dersini alan öğrencilerin hazırladığı kitap tanıtım yazıları hem internet sitemize hayvan tarihi literatürünün örneklerini sundu hem de, çok daha önemlisi, genç araştırmacıların bu alana dönük ilgisini besledi.